pages/hu/hirek.php ALLIANCE JURA-HONGRIE Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. ALLIANCE JURA-HONGRIE - Kockázati tőkealap-kezelő Zrt.
english
Hírek Kapcsolat Közzétételek

Jeremie program félidőben

 

A Jeremie-program eredményeit nem félidőben kell vizsgálni, hanem néhány év múlva – értettek egyet az alapkezelők a Venture Capital Summit konferencián. Egy biztos: mindenkinek tanulnia kell a hibáiból. A rendezvényen az Alliance Jura-Hongrie Zrt. munkatársa is részt vett egy kerekasztal-beszélgetésen.

Forrás:
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/elkoltottek_sok-sok_milliardot_de_megerte.623266.html

 

„A befektetővel való együttműködés olyan, mint egy érdekházasság”

 

Az innovatív iparágon belüli kockázati tőkebefektetésről tartott workshopot Tóth Viktor, az Alliance-Jura Hongrie Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési igazgatója 2015. december 8-án, kedden délután a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány székházában. Az előadás a 2 éves születésnapját ünneplő Budapesti Smart Pont idei programsorozatának utolsó eseményeként került megrendezésre.

„A befektetővel való együttműködés olyan, mint egy érdekházasság, amiben nagyon jól lehet definiálni a partnerek elvárásait, és mindkét félnek hozományt is kell adnia”- kezdte előadását Tóth Viktor, hozzátéve, hogy ez egy olyan házasság, aminek a váló feltételeit már a megállapodás kezdetén rögzítik. „A kockázati tőkés jellemzően pénzügyi befektetők és pénztulajdonosok tőkéjét juttatja el a tőzsdén nem jegyzett vállalkozásokhoz, tőkenyereség és jelentős hozamot elérése céljából. A befektető biztosítja a fejlesztésekhez és az operációhoz szükséges tőkét, az együttműködés többnyire 3-5 évig tart”- mondta a szakértő.

A befektetési igazgató fontosnak tartotta az olyan alapfogalmak tisztázását, mint a kockázati, a magvető és a magán tőke, emellett bemutatta a kockázati tőkepiac három szegmensét: a tőkebefektetések intézményesült formáit, az informális, nem intézményesült formákat és a szakmai befektetéseket. „Az intézményi kockázati tőkebefektetők alap formájában működnek, akárcsak az általam képviselt társaság is. Egy növekedési kockázati tőkealap áll a rendelkezésükre, amit alapkezelő kezel, aki a projekteket megszűri, és döntéseket hoz arról, hogy az adott kockázati tőkealap mikor, mibe, milyen mértékben és milyen feltételek mellett fektessen be”- magyarázta Viktor. A szakértő szerint a kockázati tőkebefektető elsődleges célja a cégérték növelése, nem csupán az ötlet megvalósítása és sikeressé tétele, ami gyakran kisebb érdekkonfliktust okoz az innovatív vállalkozások „feltaláló” szemléletű tulajdonosaival való együttműködésben.

A kockázati tőkebefektető a befektetések megítélésben specialista, általában jó piaci információk alapján, jó szakértőkkel dolgozva hitelesen fel tudja mérni az adott cégben, ötletben, újításban rejlő kockázatokat. „Sokszor kell szembesítenünk projekt gazdákat olyan kockázatokkal, amiket ők vagy alábecsültek, vagy nem is azonosítottak a projektjük szempontjából”- mondta a befektetési igazgató. Viktor részletesen ismertette a befektetés folyamatát: a befektetőhöz beérkező üzleti terveket, befektetési javaslatokat számos szempont alapján előszűrik, és amennyiket elfogadhatónak találják, az egy kiterjedt előminősítési folyamaton esik át. Pozitív elbírálás esetén, a befektető és a vállalkozás szándéknyilatkozatot írnak alá. A projekt ezután egy alapos szakmai vizsgálaton megy át, és ha itt is megfelel, akkor a kockázati befektető egy testületi döntést követően szindikálja, részletezi az együttműködés feltételeit, és végrehajtja a befektetési tranzakciót.

Az együttélés időszakában a kockázati tőkebefektető jellemzően nem lesz aktív, irányító tulajdonos, sokkal inkább a projekt támogatása a célja, amit a befektetett pénzen kívül a kapcsolatrendszerével, vagy akár a kulcsemberek kiválasztásának segítésével kivitelez. Mindemellett természetesen megvannak a kellő eszközei a beavatkozásra, amennyiben azt a portfólió-cég ügymenete szükségessé teszi.

Fontos tisztázni, hogy a befektető a sikert elsősorban az exitben, azaz a cég eladásában méri, nem pedig a tudományos és szakmai reputációban. Ezen potenciális nézetkülönbségek gyakran előfordulnak a kutatói és a befektetői oldal között, annak ellenére, hogy mindkét oldal sokat tett azért az elmúlt időszakban, hogy képes legyen a másik fejével (is) gondolkodni. Ezt bizonyítja, hogy a hazánkban is sikeresnek tekinthető Jeremie Program keretében innovatív vállalkozások tucatjai jutottak jelentős tőkéhez, lehetőséget kapva, hogy megmutathassák milyen újításokra képes a hazai startup világ.

Forrás:
http://bvk.hu/a-befektetovel-valo-egyuttmukodes-olyan-mint-egy-erdekhazassag/

 

Jeremie alapok véghajrában

 

2015. április 14-én a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA), valamint az M27 Absolvo nemzetközi tanácsadó magyar irodája által, „Jeremie alapok véghajrában” címmel rendezett szakmai konferencián a téma szakértői és a tőkebevonáson már átesett cégek vezetői osztották meg tapasztalataikat. A rendezvényen alapkezelők képviselői egy kerekasztal beszélgetés keretében összegezték eddigi tevékenységüket, vázolták fel befektetési elképzeléseiket és válaszolták meg a résztvevők kérdéseit. Az AJH képviseletében Dr. Makra Zsolt vett részt a panelbeszélgetésen.

Összefoglaló:
http://www.m27.eu/hu/Rendezvenyek/programok/Jeremie-alapok-veghajraban.php
http://www.napigazdasag.hu/cikk/40860/
http://www.vg.hu/vallalatok/forrasboseget-hoz-a-jeremie-befejezese-a-befektetesi-piacon-448147
http://privatbankar.hu/unios_palyazatok/vallalkoznal-ritkan-van-ekkora-lehetoseg-penzt-szerezni-280058
http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20150415-otvenmilliardot-kell-elkolteni-az-ev-vegeig.html

 

 

Jelentős környezetvédelmi fejlesztést támogat az Alliance Jura-Hongrie Zrt. legújabb befektetése

 

750 millió Ft tőkét fektet az Alliance Jura-Hongrie Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt AJH Növekedési Kockázati Tőkealap a győri székhelyű Pannon Tyre Recycling Zrt.-be. A társaság Balatonfűzfőn egy jelentős kapacitásnövelő beruházást valósít meg, amely eredményeként évente 5.000 tonna gumiabroncs-hulladékot tud környezetbarát módon feldolgozni. A magyar feltalálók közel egy évtizedes munkáján alapuló, nemzetközi szabadalommal védett technológiát alkalmazó pirolízis üzem 2016 év elejétől termel teljes kapacitással.

Évente mintegy 15 millió tonna gumiabroncs-hulladék keletkezik világszerte, amelynek környezetbarát eltüntetése és feldolgozása globális környezeti problémát jelent. A projekt szakmai hátterét adó PIROLISIS PROJECT Kft. tulajdonosai, magyar kutatók, mérnökök és üzletemberek egy csoportja az elmúlt 7 év során kifejlesztett és szabadalmaztatott egy úttörő pirolízis technológiát, amelynek működését egy komplett, ipari méretű pilotüzemben tesztelték és validálták.

A befektetés célja a pirolízis üzem kapacitásának megnégyszerezése, amelynek köszönhetően a hulladékfeldolgozás már gazdaságosan végezhető. „Az 5.000 tonna éves kapacitású üzem felépítése mérföldkő az életünkben, hiszen ezzel megkezdődhet a nemzetközi szabadalmi oltalom alatt álló technológia globális értékesítése, valamint újabb fejlesztéseket indíthatunk más típusú műanyagok hőelbontása területén” – mondta el Nagy Péter, PIROLISIS PROJECT Kft. ügyvezetője.

Az üzem amellett, hogy környezetvédelmi célokat szolgál, optimális jövedelemtermelő képességgel is rendelkezik, hiszen az egyelőre széles körben és ingyenesen elérhető gumiabroncs-hulladékból állít elő az ipar számára olyan fontos alapanyagokat, mint az olaj, korom és a szén. „Rövid távú célunk az, hogy az üzem az üzleti tervben szereplő nyereségességi szintet elérje, azonban nagyon komoly lehetőséget látunk abban is, hogy ennek a világszínvonalú technológiának a hazai és nemzetközi piacon történő elterjesztésében is részt vehetünk” – mondta el Dr. Makra Zsolt, az Alliance Jura-Hongrie Zrt. befektetési igazgatója.

Megjelenések:

http://www.napigazdasag.hu/cikk/34195/

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/szazmilliokat_er_a_
hasznalt_gumiabroncsok_feldolgozasa

http://figyelo.hu/cikkek/414678-750-milliot-invesztal-alliance-jura-hongrie-

 

 

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület tagjai lettünk

 

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület igazgatóságának 2014. július 16-i döntése alapján az Alliance Jura-Hongrie Zrt. a szervezet teljes jogú tagjává vált. Az AJH aktívan részt kíván venni az egyesület munkájában, elősegítve a hazai kockázatitőke-piac fejlődését. A tervek szerint az AJH munkatársai leginkább az egyesület oktatási, képzési, ismeretterjesztési tevékenységében vállalnak szerepet.

 

 

Egészségipari cégcsoportba fektetett az AJH

 

Az Alliance Jura-Hongrie Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. strukturált befektetést hajtott végre az egészségipari területen működő MEDinnovest Zrt.-ben. A befektetés a már eddig is hatékonyan és nyereségesen működő gyógyszervizsgálati tevékenység dinamikus nemzetközi expanzióját és új megvalósítási struktúrába való összpontosításosát finanszírozza 420 millió Ft értékben. Ezzel egy újabb, tisztán piaci alapú egészségügyi beruházás valósul meg Magyarországon.

A 2014-ben létrejött MEDinnovest integrátorként fogja össze a betegellátást, a gyermekgyógyászati kutatás-fejlesztést és a szakterületén igényként jelentkező orvosieszköz-fejlesztéseket. Ennek megfelelően a cégcsoport tevékenységének egyik ágát a magánklinikai- és járóbeteg-ellátás, azaz az egészségügy hagyományos szolgáltatásai képezik, a másikat a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piaci kapcsolatokon alapuló gyógyszervizsgálati (klinikai farmakológiai) tevékenység, a harmadik, feljövőben lévő terület pedig az előző két tevékenységhez szervesen kapcsolódó orvosieszköz-fejlesztés.

A befektetés fő célja a két éve indult, gyermekgyógyászati klinikai vizsgálatokra szakosodott Auxiliis b.v. nemzetközi terjeszkedésének felgyorsítása, hollandiai és Egyesült Államokbeli irodák nyitásával. „A gyermekgyógyászatban a korábbiakhoz képest jelentősen megnövekedett az új kezelési technológiák, gyógyszerfejlesztések száma. Ezen a dinamikusan bővülő piacon, a gyermekgyógyászati klinikai kutatások területén szeretnénk néhány éven belül piacvezetők lenni” – mondta Dr. Skorán Ottó, a MEDinnovest Zrt. igazgatóságának elnöke.

Ennek a víziónak a megvalósulását kívánja elősegíteni az Alliance Jura-Hongrie Zrt. is. Az orvos-szakmai tulajdonosi kör érdekeltségébe tartozó cégcsoport egyik oszlopos tagja az 50 éves múlttal rendelkező Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, amely 2007 óta vegyes (magán és állami) finanszírozásban látja el a hozzá forduló gyermekeket, és emellett jelentős piaci tapasztalatokkal rendelkezik a klinikai farmakológiai szolgáltatások területén. „A társaság orvos-szakmai menedzsmentje korábban már felépített és értékesített egy hasonló tevékenységű vállalkozást, így céljaik megvalósításához a tapasztalat és a kapcsolatrendszer rendelkezésre áll. A mi dolgunk, hogy további fejlesztések és akvizíciók előkészítésével, társfinanszírozásával segítsük elő a MEDinnovest gyors növekedését” – mondta el Dr. Makra Zsolt, az alapkezelő befektetési igazgatója.

 

 

Az M27 konferenciáján mutatkozott be az AJH

 

2014. február 27-én bemutatkozott a szélesebb nyilvánosság előtt az Alliance Jura-Hongrie Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. Az M27 Absolvo tanácsadó cég szervezte konferencián a harmadik körben finanszírozást kapott Jeremie alapkezelők kaptak lehetőséget arra, hogy egy kerekasztal beszélgetés keretében megvitassák befektetési elképzeléseiket, ütköztessék véleményeiket a piaci lehetőségekről és válaszoljanak a résztvevők kérdéseire. Az AJH képviseletében Dr. Makra Zsolt vett részt a panelbeszélgetésen.

Összefoglaló:

http://www.m27absolvo.hu/rendezvenyek/676/-uj-jeremie-alapok-a-kockazati-tokepiacon-/

http://hvg.hu/kkv/20140227_Erre_erdemes_figyelni_ha_kockazati_tokess